top of page
IMG_5891_edited.jpg
IMG_5892.JPG
%D0%B7%D0%B0%20%D1%85%D0%BE%D1%83%D0%BC%
Capture d’écran 2020-06-27 à 04.25.08.pn
Maketa.jpg
Enterijer.jpg

OBAVJEŠTENJE ZA ŠTAMPU

Snack bar “Vagon” svečano će biti otvoren u četvrtak 13. maja 2021. godine u 12 časova u Zelenici.

Vagon nastavlja svoj put

Željeznički vagon koji je skoro dvije decenije stajao i propadao ispred Instituta Simo Milošević u Igalu, pored spomenične dobio je i jednu novu namjenu. Projekat rehabilitacije vagona, dug skoro pet godina, konačno doživljava svoju potpunu realizaciju. NVO Sinergija koju zastupa novljanski arhitekta Vuk Čvoro, kao i vlasnik vagona i član udruženja ljubitelja željeznice iz Pančeva, Josip Veber, dvije godine intenzivno su radili na renoviranju vagona u Igalu i infrastrukturnoj pripremi njegove nove lokacije i finalne destinacije u Zelenici.

Da bi vagon oživjeli, članovi NVO Sinergija morali su osmisliti novu namjenu za njega koja nije samo spomeničnog tipa već je i ekonomski održiva, namjenu koja će nakon same sanacije vagona moći da isplati uložena sredstva i pomogne da on ne bude ponovo izložen destruktivnosti vandala.


O lokaciji

Kroz saradnju sa upravništvom Opštine Herceg Novog, koja je podržala ideju i projekat NVO Sinergija, izabrana je lokacija u Zelenici koja je mogla da zadovolji sve potrebe ovakvog projekta.  Zelenika je bila početna stanica pruge koja je spajala Herceg Novi sa Sarajevom (preko Uskoplja, Huma i Mostara) ali i s Titogradom (preko Trebinja, Bileće i Nikšića) drugom linijom, pa stoga ima i istorijsku dimenziju. Nova lokacija na kojoj je sada “Vagon” nalazi se uz nekadašnju prugu - katastarska parcela 33 KO Sasovići na ostrvu između Jadranske magistrale i ulice Braće Pedišića. Projekat NVO Sinergija se time nadovezuje na već realizovani projekat sanacije nekadašnjeg željezničkog tunela između Meljina i Zelenike i asfaltiranja pješačko biciklističke staze na trasi nekadašnje pruge kroz tunel i u njegovoj neposrednoj blizini koji je realizovala Opština Herceg Novi i Agencija za izgradnju i razvoj grada Herceg Novog.

Lokacija za postavljanje vagona u Zelenici prepoznata je i Programom za postavljanje privremenih objekata Herceg Novog koji je Opština donijela 2019. godine i na osnovu kojih su izdati UT uslovi za izradu projekta za postavljanje privremenog objekta i potpisan Ugovor o zakupu zemljišta „Vagon“ doo sa Opštinom Herceg Novi.  Radove su izvodili preduzetnici iz Herceg Novog kao i iz drugih gradova Boke Kotorske i Crne Gore uz koordinaciju arhitektonskog studija “Modularh” iz Herceg Novog koji je ujedno zaslužan i za idejno rješenje i glavni projekat. 

“Vagon” će u Zelenici biti, ne samo spomenik kulture i dokaz željezničke istorije Boke Kotorske već i ugostiteljsko izložbeni prostor - novo mjesto za okupljanje Bokelja i turista. Najbolja kafa, lokalni proizvodi hrane i pića, izložbe, koncerti i drugi kulturno-umjetnički događaji za djecu, mlade, odrasle i starije osobe biće ponuda koja će biti dostupna tokom čitave godine, a sve u cilju da se gosti prisjete istorije i svojim mislima malo otputuju u ambijentu koji će podsjećati na lijepa putovanja i minula vremena. “Vagon” će prije svega imati glavnu ulogu u valorizovanju uspomene na veoma značajnu ulogu željeznice u razvoju i preporodu Boke i cijele regije.

Staff “Vagona” sastavljen je od mladih profesionalaca i profesionalki iz Herceg Novog i okoline koji su svoje iskustvo, motivaciju i poznavanje turističke i kulturne ponude odlučili da stave na raspolaganje lokalnih i stranih gostiju ovog nesvakidašnjeg ugostiteljskog objekta. 


Riječ osnivača “Vagona”

“Vagon” će pored osvježenja pićem i ukusnim zalogajčićima posjetiocima pružati mogućnost da se informišu o rutama koje žele da obiđu, da kupe knjige i suvenire o željeznici i Boki i dožive kroz enterijer nekadašnji izgled željeznice u Boki. A i da Novljani imaju mjesto koje je lako dostupno, omogućuje predah u šetnji pored mora, zgodnu pauzu tokom radnog dana ili prijatan večernji izlazak jer posjeduje prostran parking. Planiramo da organizujemo izložbe mladih umjetnika, organske hrane, lokalnih proizvoda, prezentacije projekata u domenu očuvanja kulturne baštine”, rekao je Vuk Čvoro, inicijator i izvođač ovog projekta.

“Drago nam je da je opština Herceg Novi prepoznala u ovom projektu mogućnost da razvija svoju kulturnu politiku ali i ekonomiju. Biće tu dešavanja koja će privlačiti domaće i strane turiste i koji su takođe i potrošači i koji će doprineti ekonomskom razvoju opštine. Dopada mi se kako je u Herceg Novom napravljen spoj turizma i kulture i s obzirom da se prepoznajemo u tome, zato tu i razvijamo ovaj projekat,“ kaže Miloš Krivokapić, suosnivač “Vagona”.

Projekat je prvenstveno inicirala NVO Sinergija, uduženje za očuvanje baštine, a pod čijim je budnim okom vagon čuvan posljednjih godina i saniran nakon brojnih aktova vandalizma u Igalu.O meniju

Meni “Vagona” kreirao je Nenad Vavić, školovani chef iz Herceg Novog s bogatim radnim iskustvom kako u kuhinjama najprestižnijih ugostiteljskih ustanova u Boki Kotorskoj (hotel Lazure, Vila Perast, hotel Kumbor, hotel La Roche, restoran Bevanda...) tako i u sopstvenom restoranu (‘Ladovina). Meni je osmišljen tako da se u svako doba dana može pojesti nekoliko laganih jela, reprezentativnih za bogatu kulinarsku tradiciju našeg područja. Od priganica, pita i mesnih delikatesa na kojima smo svi odrasli do nekih internacionalnijih jela ili sastojaka poput prolećnih rolnica, mortadelle ili obilnog “Vagon burgera”. 

Fokus kuhinje Nenada Vavića je na proizvodu. Važnost koju mladi chef iz Herceg Novog pridaje svežini i kvalitetu sastojaka koje koristi se održava i u činjenici da uzgaja povrće u sopstvenim baštama nadomak Trebesina i Sitnice. 

Karta vina se zasniva na nekoliko probranih i isključivo domaćih referenci. Počevši od svima poznatih Plantažinih preko sve popularnije Vinarije Savina i novih zvezda kao što je Vinarija Delić. 


O enterijeru

Zamišljen kao reinterpretacija tradicionalnih enterijera starih vagona, “Vagon” zadržava strukturalne elemente putničkih kola kao što su klupe i viseći prtljažnici koji podsećaju na autentični željeznički mobilijar. Omaž željeznici odaje se i kroz stakleni pod koji omogućuje posjetiocima da vide pokretni mehanizam, osovinu i točkove ovih bivših putničkih kola. Oskudnost površine primorala je Vuka Čvora, arhitektu i suosnivača kafea “Vagon”, da kreira originalni mobilijar poput stolova koji se mogu spuštati i dizati, u odnosu na doba dana ili događaj koji se organizuje kao i inovativne rasklopne sisteme u kuhinji. Ploča šanka izrađena je od crnog kvarca dok se na potpornim zidovima šanka mogu videti autentične fotografije vezane za istoriju željeznice u Boki Kotorskoj i naročito Zelenici. Prednost je data prirodnim materijalima kao što su drvo, metal i kamen. 

"Specifičnost samog vagona kao bivšeg pokretnog putničkog objekta, i njegova adaptacija i prilagođavanje u novu ugostiteljsko-izložbenu funkciju u suženom, a dugačkom, zaobljenom i svedenom prostoru, primorali su nas da sve osmislimo posebno za “Vagon”. Nismo mogli samo ušetati u prodavnicu namještaja i kupiti mobilijar. Ipak, ova prepreka učinila je da “Vagon” izgleda nesvakidašnje", rekao je Vuk Čvoro o enterijeru. “Posebno se treba zahvaliti svim zanatlijama i saradnicima koji su prepoznali našu viziju i pristali da nam iziđu u susret, stavljajući nam na raspolaganje sopstveno vrijeme, iskustvo i dovitljivost.”

Interesantan detalj, koji ce oduševiti pre svega najmlađe posetioce Vagona, jeste i maketa koju je izradio Josip Veber. “Dovoljno je pritisnuti dugme da vozić počne da se kreće u toj slobodnoj interpretaciji Zelenike iz perioda dok je tamo još postojala pruga", dodaje Čvoro.

Terasa je zamišljena kao produžetak samog “Vagona”, nadovezuje se na njega kako bi se stekao utisak svojevrsnog perona. Na terasi kao i u unutrašnjosti Vagona, sav mobilijar rađen je po mjeri, u lokalnim radionicama. Insercija “Vagona” u okoliš postignuta je strogim poštovanjem zelenila, veoma prisutnog u parku Hotela Plaža i na pješačkim ostrvima oko nedavno rehabilitovanog tunela na Lalovini i šetalistu. 


Ostale korisne informacije 

O željeznici u Boki Kotorskoj

Krajem 19. vijeka Austrougarska je donijela važnu stratešku odluku da radi prugu na ovom području, južnoj Dalmaciji i Hercegovini. Radovi na izgradnji pruge su počeli 1895. godine, dok je i sam car Franc Jozef 1898. godine obišao ovo gradilište i iznenadio se entuzijazmom mještana koji su gradili prugu običnim alatima bez mehanizacije. Postoji i anegdota da  su  naišli na neke nepristupačne  trase na kojima su im kazali da tu ne može proći pruga. Odgovorili su - Zašto ne može “Oka kamena – oka zlata”  i  građevinari su uradili i te dionice.  Voz je iz pravca Sarajeva u Zeleniku došao 16. jula 1901. godine. Istovremeno željeznicu su dobili  Dubrovnik i Trebinje. Nakon II svjetskog rata velika je bila uloga željeznice u razvoju ovog kraja i regije. 1968. godine je ova pruga ukinuta nerazumnom odlukom političara iz Bosne i Hercegovine. 

Zelenika je odlično rješenje za spas i novi život vagona, jer je tamo bila prva željeznička stanica i okretnica vozova koji su saobraćali od Zelenike do Čapljine, a danas u njoj postoji i Željeznička ulica, željezničke zgrade, stari željeznički most i tunel kroz Lalovinu.

O tunelu

Danas je tunel dio pješačko turističke staze čijom su rehabilitacijom povezana naselja Zelenika i Meljine. Veliki broj turista iz inostranstva koristi pa čak i uređuje ovu pješacku stazu i nada se da će jednog dana dobiti i biciklističku stazu do granice sa Hrvatskom, a kasnije se povezati, putem stare zeljezničke pruge sa Konavlima, Dubrovnikom, Trebinjem.


O osnivačima

Vuk Čvoro, arhitekta, osnivač udruzenja NVO Sinergija za očuvanje baštine, organizator akcija zaštite i uređenja spomenika u Herceg Novom i zaleđu. Vagon za Vuka ima i emotivnu vrijednost - đed Vukov bio je mašinovođa koji je vozio “Ćira”, pa je za željeznicu vezan porodičnim nasljeđem, što ga je i povezalo sa Josipom Veberom, vlasnikom vagona. 

Miloš Krivokapić, preduzetnik; radio na realizaciji turističkih projekata u raznim dijelovima svijeta. Porodično je vezan za Herceg Novi, a i otac mu je kao dijete dolazio vozom u Herceg Novi odakle je brodom išao za Risan kako bi onda pješke odlazio kod rodbine u Cucama.

Marija Čvoro, turizmolog, član NVO Sinergija sa iskustvom u turističko-ugostiteljskom sektoru. U okviru NVO Sinergija, Marija je sarađivala na nekoliko projekata značajnih za očuvanje kulturne baštine Herceg Novog.

Tiana Krivokapić, dizajner nakita, završila je teatrologiju i studije kulturne politike i učestvovala u značajnim internacionalnim izdavačkim, pozorišnim i filmskim projektima. 


Istorijski kontekst 

Stari željeznički vagon, vlasništvo Josipa Vebera, člana Udruženja ljubitelja željeznice Pančevo, je konačno dobio novi život.

Nakon skoro dvije decenije boravka pored Instituta u Igalu i vandalskih napada tokom posljednjih nekoliko godina samovanja, a zahvaljujući ogromnoj upornosti i entuzijazmu članova NVO Sinergija, pod vodjstvom mladog novskog arhitekte Vuka Čvora, stara željeznička karoca dobija novi život. “Vagon” – a kako bi se drugačije zvao ovaj ugostiteljsko izložbeni objekat – će imati misiju mnogo širu od pružanja ugostiteljskih usluga, nakon što je obnova i puštanje u upotrebu tunela pokrenulo svojevrstan proces očuvanja uspomene na ogromnu ulogu željeznice u razvoju i preporodu Boke i cijele regije. 

Naime, krajem 19. vijeka Austrougarska je donijela važnu stratešku odluku da radi prugu na ovom području, južnoj Dalmaciji i Hercegovini. Radovi na izgradnji pruge su počeli 1895. godine, dok je i sam car Franc Jozef 1898. godine obišao ovo gradilište i iznenadio se entuzijazmom mještana koji su gradili prugu običnim alatima bez mehanizacije. Postoji i anegdota da  su  naišli na neke nepristupačne  trase na kojima su im kazali da tu ne može proći pruga. Odgovorili su - Zašto ne može “Oka kamena – oka zlata”  i  građevinari su uradili i te dionice.  Voz je iz pravca Sarajeva u Zeleniku došao 16. jula 1901. godine. Istovremeno željeznicu su dobili  Dubrovnik i Trebinje. Nakon II svjetskog rata velika je bila uloga željeznice u razvoju ovog kraja i regije. 1968. godine je ova pruga ukinuta nerazumnom odlukom političara iz Bosne i Hercegovine. 

Danas su tunel na Lalovini i nekadašnja pruga u Zelenici dio pješačko-turističke staze i veliki broj turista iz inostranstva, konkretno iz Norveške i Njemačke, veliki plus daje uređenju ove  pješačke staze i nadaju se da će jednog dana dobiti i biciklističku stazu do granice sa Hrvatskom, a IPA fondovima starom željezničkom prugom se povezati sa Konavlima, Dubrovnikom, Trebinjem. 

Zelenika je odlično rješenje za spas i novi život vagona, jer je tamo bila prva željeznička stanica i okretnica vozova koji su saobraćali od Zelenike do Sarajeva, a danas u njoj postoji i Željeznička ulica, željezničke zgrade, stari most i tunel na Lalovini.

Kontakt

Za sve dodatne informacije i intervjue, molimo vas da kontaktirate Vuka Čvora na +382 67 177073

Za dodatne fotografije, molimo vas da kontaktirate Tianu Krivokapić na info@vagonzelenika.me

Za medije: About
bottom of page