top of page
Za pocetnu.jpg

O VAGONU

"Vagon" je jedinstveni ugostiteljsko izložbeni prostor nadomak nedavno obnovljenog željezničkog tunela u Zelenici. "Vagon" će imati misiju mnogo širu od pružanja ugostiteljskih usluga, nakon što su obnova i puštanje u upotrebu tunela pokrenuli svojevrstan proces očuvanja uspomene na posebnu ulogu željeznice u razvoju i preporodu Boke i cijele regije. Planirani kulturni i društveni događaji pružiće Novljanima i njihovim gostima kvalitetan sadržaj u jedinstvenom kadru.

Stari željeznički vagon, vlasništvo Josipa Vebera, člana Udruženja ljubitelja željeznice Pančevo, nakon skoro dvije decenije boravka pored Instituta u Igalu, a zahvaljujući upornosti i entuzijazmu članova NVO Sinergija, predvođenim novljanskim arhitektom Vukom Čvorom, dobija novi život. Smešten iza parka hotela Plaža u Zelenici, "Vagon" je dio pješačko turističke staze za koju se nadamo da će jednog dana dobiti i biciklističku stazu do granice sa Hrvatskom, a i povezati se sa Konavlima, Dubrovnikom, Trebinjem.

Zelenika je bila prva željeznička stanica i okretnica vozova koji su saobraćali od Zelenike do Sarajeva, a danas u njoj postoji i Željeznička ulica, željezničke zgrade, stari most i tunel na Lalovini.

Krajem 19. vijeka Austrougarska je donijela važnu stratešku odluku da izgradi prugu na ovom području, južnoj Dalmaciji i Hercegovini. Radovi na izgradnji pruge počeli su 1895. godine, dok je i sam car Franc Jozef 1898. godine obišao ovo gradilište i iznenadio se entuzijazmom mještana koji su gradili prugu običnim alatima bez mehanizacije. Postoji i anegdota da su oni naišli na neke nepristupačne trase koje nisu bile adekvatne za izgradnju pruge. Rekli su: "Zašto ne može? Oka kamena – oka zlata."  i izgradili i te dionice. Voz je iz pravca Sarajeva u Zeleniku došao 16. jula 1901. godine. Istovremeno željeznicu su dobili i Dubrovnik i Trebinje. Nakon Drugog svjetskog rata velika je bila uloga željeznice u razvoju ovog kraja i regije. Ova pruga ukinuta je 1968. godine nerazumnom odlukom političara iz Bosne i Hercegovine.

O projektu: About Us

Premještanje Vagona u Zeleniku

O projektu: Video
bottom of page